Wednesday, June 10, 2009

Habartpaszuly (hideg leves)

Hozzavalok (3 szemelyre):
0,5 kg friss zoldbab
so, fel zoldsegkocka
0,5 l tej
1 ek. liszt

1-2 ek. ecet



Az atmosott bab vegeit levagom es meretuktol fuggoen kette vagy harom reszre torom, hogy nagyjabol ketujjnyi hosszu darabokat kapjak. Hideg vizben (ket/haromujjira lepje el) fel teszem foni. Ha felforrt, beleteszek egy fel zoldsegkockat es lassu tuzon puhara fozom. Ha megfott (kb. negyed ora) sozom es teszek bele ecetet (izles szerint, hogy enyhen savanykas legyen). A tejben simara keverem a lisztet, es a leveshez adom. Hagyom, hogy atforrjon majd leveszem a tuzrol es megvarom, mig kihul. Ha mar hideg, beteszem a hutobe es alaposan lehutom.

Tipp: az ecetet talalaskor is hozza lehet adni, igy jobban lehet szabalyozni a savanyusagat, ha valaki csak enyhen, valaki erosebben szereti. Van ahol egy gyenge hagymas rantast is tesznek bele.

[i] Gyerekkorom kedvenc nyari levese! Amig a szezonja tartott, mama hetente megfozott egy nagy fazekkal, betette a hutobe es rajartunk ket-harom napig. Nem ettuk magaban, "katonakat" keszitettem hozza: a kockara vagott kenyerdarabok tetejere (hazi) so'dar szeletek kerultek. Pompasan illik ehhez a konnyu leveshez.

>> Nagy nyari melegben kituno husito leves!

3 comments:

erős ildikó said...

Nekem mindig egészen mást jelentett a zöldbableves, de párom meg így ismeri és így szereti - habarva és hidegen, zöldségek nélkül.

Anazar said...

Hagymaval es paprikasan is szoktam, epp ma keszult a paszuly masik felebol ;-)

Unknown said...

ó régi hazám izei- ez csodálatos